+468 35 35 99 info@romaniteams.com

Romaniteams

I Romaniteams samlas aktörer på olika nivåer i boxningssverige med ett engagemang för unga med romsk bakgrund. Vi är; boxare, tränare, ledare, föräldrar, tävlingsarrangörer, funktionärer, läkare, jurister, historiker, forskare, tävlingsledare, med mera. Tillsammans vill vi utgöra en stark och positiv kraft i utvecklingen av den svenska boxningsscenen och locka fler unga romer till våra aktiviteter. I vår verksamhet kommer vi bland annat att lyfta fram levnadsöden och händelser från den svensk-romska historien och naturligtvis även rikta strålkastarna mot våra vardagshjältar i samtiden. Romaniteams vill genom sina aktiviteter stödja unga romers idrottsutövande och skolgång. Vårt övergripande mål är att stärka deltagarnas hälsa och framtidstro och genom det ge dem bättre förutsättningar att fullfölja sina studier och göra positiva livsval.

Romaniteams närvarade vid årets bokmässa och samlades i Gripen Cup

Vid årets bokmässa deltog Jon Pettersson från Romaniteams/Frantzwagner Sällskapet, men här då i första hand i sin roll som förordnad vid Kulturrådets sakkunniggrupp som är kopplad till läsambassadörsuppdraget. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind avtackade de senaste två årens läsambassadör Johan Anderblad, som höll en fantastisk genomgång av allt han gjort under de två år han haft uppdraget. Nästa ambassadör kommer att ha romsk bakgrund och vi ser därför med spänning fram emot tillkännagivandet.

Samtidigt pågick Gripen Cup i Sporthallen Vikingen i Söderköping där bland annat ett gäng matchboxare och legendariska coacher med resandebakgrund deltog. Romaniteams formeras efter hand och bland de namnkunniga i klubbsammanhang kan vi här nämna BK Ringen från Jönköping och BK Falken från Gävle. En helg där resande framträdde storstilat på olika arenor, en helg som redan blivit till en milstolpe i det fortsatta formerandet av Romaniteams. Och mitt i allt så kom ytterligare ett nummer av  tidskriften Drabrikan ut. Kan det bli bättre!? Som en extra bonus har vi även med ett par träningsbilder från en av Romaniteams tilltänkta partners Botkyrka BK.

Ladda ned Drabrikan

Romaniteams tjejsatsning

Romaniteams äntrar de västra delarna av Svedala i och med årsskiftet 2019/20 i syfte att satsa på våra romska tjejer och andra som behövs för att den svenska damboxningen ska frodas och utvecklas framledes. Vi kommer tillsammans med bland annat det svenska boxningsförbundet att initiera en mäng olika aktiviteter i syfte att nå fler av våra unga i regionen och naturligtvis även i andra regioner. Vi vet att behovet är stort och att potentialen är ändå större och erbjuder därför ett koncept av rolig, spännande och hälsosam träning samt en mängd andra aktiviteter i syfte att kunna bidra till bra liv och en fungerande skolgång för våra deltagare. Våra kontaktpersoner i regionen är Ray och Mona Husac, personerna bakom bland annat Golden Girl och King of the Ring. Här kan du för första gången lyssna lite kort på vad de har att säga om satsningen

King of the ring, men inte utan våra Golden girls…

Helgen den 13-15 september gick det årliga träningslägret Kings Camp av stapeln, av tradition i anslutning till arrangörernas lokaler i Skene AK. Veckan innan var flera deltagare från Romaniteams i Hagaparken/Solna, där de ansvarade för att visa vägen för unga in till den glädjefyllda boxningen. Samtidigt som lägret pågick genomfördes en integrerad och otroligt väl genomförd steg 2/tränarutbildning med bland annat flera av den västra regionen dedikerade tränare i boxningssverige. Utbildningsledaren Danny Nash har precis som Kings Camps träningsledare John Warburton en mångårig erfarenhet, båda som aktiva boxare men även som tränare för bland annat det svenska och engelska damlandslaget och har utöver det en lång och gedigen erfarenhet på akademi och klubbnivå i boxningssammanhang. De bådar verkligen gott för våra tjejer såväl romska som andra intresserade. Girl power/Romaniteams

Kings Camp träningsläger, Skene 2019

Golden girls training camp, Skene 2019

Golden Girls training camp

Den sista helgen i augusti var det dags för Golden Girls training camp dit flickor, tjejer och kvinnor från hela världen samlats under en helg för att utvecklas och ha kul tillsammans. Romaniteams var på plats med flera representanter, imponerade av den stora uppslutningen. Ray och Mona Husac, grundare av Golden Girl och King of the ring var dagen till ära nu även representanter för Romaniteams. Under tre dagar drillades 65 tjejer från 6 olika nationer av Headcoach Sabatino Leo och hans adept, världsmästar/silverbälts-hållaren och coach Cherelle Brown. Teamet kommer från en av Londons allra största klubbar, Hoddesdon boxing Academy och anses idag vara en inovativ spjutspets inom träningssammanhang på den internationella boxningsscenen. På programmet stod teknik och sparring. Även landslagscoachen Lina Skoghagen deltog och berättade bland annat lite om hur landslaget jobbar, samt hur den nytillsatta arbetsgruppen för svensk damboxning planerat och tänkt kring höstens aktiviteter.

Olympic day, Stockholm 

Den 9-10 augusti firades Olympic day i Kungsträdgården. Självklart var Romaniteams på plats med sitt crew, i sitt första stora event. Det var två lekfulla och sociala dagar för alla åldrar. Boxningssektionen var mycket välbesökt och många skratt och lustfyllda möten ägde rum. Arrangemanget stod Stockholm-Gotlands boxningsförbund för.

Olympic day i Kungsträdgården, Stockholm 2019