+468 35 35 99 info@romaniteams.com

Jag hade ett långt och givande samtal med en romsk gammal vän här om dagen. Han är en oerhört klok och levnadsglad människa. Jag vet att hans liv har varit allt annat än en dans på rosor och har därför alltid beundrat hans ständiga kraft och humor som tycks stå över allt annat. Han sa en gång att du måste se dej själv, med en fågels blick, långt där uppe på distans och då kommer du att kunna skratta åt alla dina fel och brister och mänsklighetens tillkortakommanden. Orden klingar än idag i min själ!

Är det här den enkla levnadsvisdomen som skulle kunna få mänskligheten på fötter? På nått sätt så tror jag faktiskt att det är det. Det finns en slags djupt begravd levnadsvisdom i romsk kultur världen över, en underdogens vackra och kloka livsfilosofi. För några år sedan mötte jag Dragan Ristić i Belgrad. Han är grundare av det romska bandet KAL,  som i princip är okänt i Sverige men i vissa delar av Östeuropa och Turkiet närmast kultförklarade. Han bor väldigt anspråkslöst, sitter med i olika viktiga kommittéer för kultur i Belgrad men är framför allt på resande fot med sitt romska band för det mesta. Han försöker dagligen förhålla sig till och förstå hur han ska skydda och utveckla de slutsatser han dragit av sitt liv och sin historia som rom.

Hans liv är en just ett levande exempel på den sköra balansakten mellan att ha privilegiet att utforska sina möjligheter som romsk artist/människa och samtidigt förhålla sig till omgivningens krav av anpassning till de rådande villkoren. Vilka är då de rådande villkoren? Om man sätter ned fingret slumpartat på en jordglob och sedan tar sig dit för att få ett svar så vet vi i Romaniteams att svaren kommer att vara läskigt lika oavsett vart fingret slutligen landade. Underdogens kollektiva och vackra livsvisdom står tyvärr lågt i kurs på de urbana politiska agendorna idag! Men där bortom allt gyckelspel finns denna visdom som ett ständigt pulserande uppror mot den arroganta sidan av mänsklighetens nuvarande sätt att sköta sina affärer! Vi ämnar därför här presentera för de av er som ännu inte känner till en av dessa hängivna romska företrädare Eugene Hütz och bandet han är en del av Gogol Bordello!

/Micke Bohl