+468 35 35 99 info@romaniteams.com

 

Under fredagseftermiddagen mötte Romaniteams representant, Jon Pettersson Amanda Lind, minister i Sveriges regering(med bland annat ansvar för landets idrottsfrågor). Hon vart positivt överraskad över att höra talas om Romaniteams arbete och även glatt upplyst om att det samtidigt pågick världens största amatör-boxningstävling för ”damer” i Borås. Ministern skickade efter mötet sina varmaste lyckönskningar till både Romaniteams och deltagarna på the Golden Girl Championship.

Bettan Andersson, socialarbetaren från Redbergslids BK, tidigare känd för sitt engagerade arbete med ungdomar i Göteborg blev 1988 mer känd som världens första kvinnliga boxare med licens för amatörboxning. Senare samma år vann hon oxå den första boxningsmatchen mellan två kvinnor med tävlingslicens. Roffe Träff (hedersmedlem i Romaniteams) hade tränat hennes motståndare Agneta Bise och vart naturligtvis besviken över hennes förlust men i slutänden både stolt och glad över att ha lyckats fått till ännu en historisk och banbrytande match i boxningssammanhang.

Skandinavien vart därefter en inspirerande språngbräda för den vidare spridningen av tjejboxningen och kommer därför alltid att ha en speciell plats i varje kvinnlig boxares hjärta världen över. Amanpreet Kaur, ledare för det indiska damlandslaget kom med en stor trupp av boxare till årets Golden Girl Championship. Hennes manlige kollega Santiago Nieva(Santi) var tidigare landslagstränare för det svenska boxningslandslaget men numera alltså för det Indiska. Santi är en av Romaniteams bundsförvanter och har tidigare erbjudit sina tjänster som tränare för Romaniteams. Vi skickade därför med Amanpreet de varmaste hälsningarna till honom och hans boxare i Indien.

Golden Girl Camp och Championship har det senaste deceniet jämte OS varit den viktigaste plattformen i världen för damboxningen. Här har en hel generation av boxare kunnat mötas och utvecklats tillsammans. Av de stora namnen inom damboxningen idag har många just börjat sina karriärer här. Lyssna på ett av de många samtal som över 20 000 tittare världen över live kunde ta del av under den gångna helgen. Här talar Ray Husac med Cherelle Brown, en av Englands bästa boxare, om bakgrunden till Golden Girl och om Romaniteams:  https://www.facebook.com/knockout.no/videos/176177853617348/

Vi var många från Romaniteams på plats i Borås under den gångna helgen, tävlingsarrangörer, domare, tävlingsledare, tränare, föräldrar, funktionärer och andra.
Tyvärr så hade Romaniteams ingen kvinnlig boxare detta år och vi passar därför på att speciellt gratulera: Anastacia Butler WUA 60 kg, tävlande för Rumbles Boxing Club, England som tog Guld i Golden Girl Championship 31/1-2/2 2020. Anastacia var den enda romska tjejen som kom till start i årets Golden Girl.